Eindejaartips voor ondernemers en DGA’s

Eindejaartips voor ondernemers en DGA’s

Klok

Het jaar is weer bijna voorbij, dus hierbij een aantal tips voor rond de jaarwisseling en voor 2019. Er is dit jaar nogal wat gewijzigd in de regelgeving, dus onderstaande opsomming is maar een greep uit de totale lijst van tips en is gemaakt op basis van de keuze van de schrijver:

  1. De nieuwe regels m.b.t. openstaande debiteuren betekenen dat u niet betaalde debiteuren na 1 jaar moet afboeken en de BTW moet terugvragen. Doet u dit niet en betaalt de debiteur u na een jaar alsnog? Dan dien je de BTW nogmaals af te dragen! Vraag uw boekhouder om een debiteurenoverzicht en controleer of er geen openstaande posten langer dan een jaar op staan.
  2. Aangezien de belastingtarieven nogal op de schop zijn gegaan, is het omslagpunt waar het interessant wordt om een B.V. te openen i.p.v. IB-ondernemer te blijven flink lager geworden. Voorheen lag dat rond de EUR 300.000 en vanaf 2019 is dat circa EUR 150.000 aan winst. Heeft u jaarlijks een dergelijke winst? Maak een afspraak met ons of uw eigen boekhouder om dit te bespreken.
  3. Overweegt u een Tesla of andere dure elektrische auto te kopen? Vanaf 2019 is de korting op de bijtelling tot een maximum van EUR 50.000. Ga op zoek naar een auto op voorraad die een datum van eerste toelating in 2018 heeft.
  4. De belasting in BOX 2 gaat de komende jaren omhoog, dus kijk of u grotere dividenduitkeringen kunt doen. Uiteraard dient wel de berekening te worden gemaakt of een dergelijke uitkering wel gedaan mag worden, de zogenaamde uitkeringstoets.
  5. Heeft u nog een pensioen in eigen beheer in de BV? Ga dan in 2019 naar een pensioenadviseur en laat u voorlichten wat u kunt doen. Vanaf 1-1-2020 is er niets meer mogelijk! Als het lukt om het nog in 2018 te regelen, dan heeft u nog een extra korting. Let wel op dat u toestemming van uw partner dient te hebben.
  6. Wilt u een nieuwjaarsborrel houden? Hou die dan op de zaak, dan zijn de kosten niet extra belast. Doet u het buiten kantoor, dan is er eindheffingsloon verschuldigd.
  7. Op 1 januari 2019 mag u de administraties t/m het jaar 2011 weggooien, tenzij u een pand op de balans hebt staan (10 jaar bewaarplicht). Let er tevens op dat u de contracten en polissen wel nog bewaard.
  8. En als laatste nog een tip voor u privé, of als u BTW vrijgestelde ondernemer bent: ga op zoek naar aanbiedingen van producten met 6% BTW en sla ze thuis op in de voorraadkast!

Vind u onze artikelen interessant? Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief op wimax.nl U kunt daar tevens terecht voor informatie over ons kantoor, mocht u op zoek zijn naar een boekhouder voor uw administratie. In dat geval is ook bellen voor een gratis kennismakingsgesprek een mogelijkheid op 020-6365421

Simone

Reacties zijn gesloten.