ik zoek een boekhouder.com

Jouw boekhouder

Je bent Starter, ZZP’er of MKB-ondernemer en de zaken gaan prima. De facturen vliegen de deur uit en het geld stroomt binnen. Jij richt je op je bedrijfsvoering maar wie houdt de bonnetjes en facturen in de gaten? De jaaropgave, btw-aangifte en de salarisadministratie?

Je boekhouder. Jouw vertrouwenspersoon en adviseur. Degene die jou al het werk uit handen neemt dat jij niet leuk vindt aan ondernemen. De papieren rompslomp en de wettelijke verplichtingen. Maar een goede boekhouder zorgt er in de eerste plaats voor dat je het inzicht en overzicht bewaart en je precies weet hoe de zaken ervoor staan. En belangrijk: dat je straks niet te veel belasting betaalt.

Deskundig en betrokken

Jouw boekhouder, administratiekantoor of administrateur in de omgeving van Amsterdam, moet dan ook aan een hoop voorwaarden voldoen. Hij of zij moet betrouwbaar zijn, vakkundig en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook belangrijk is dat een boekhouder betrokken is bij de onderneming, het speelveld kent en net als de ondernemer nadenkt over de toekomst van de onderneming.

Eigenlijk is een boekhouder onmisbaar, vanaf de opstart van een onderneming. Hij of zij weet precies welke financiële paden te bewandelen en kan je adviseren over financieringsvormen, personeel, afschrijvingen, rechtsvormen, investeringen, opleidingen, subsidieregelingen, notariële zaken, juridische problemen en ga zo maar door. Je boekhouder is de slimme vos in het land van cijfertjes, regels en rompslomp.

Boekhouder of accountant

Een boekhouder is in ons land niet hetzelfde als een accountant, al is het een de exacte Engelse vertaling van het ander. De accountant komt pas in het spel bij het adviseren van grotere bedrijven en bij het verlenen van de verplichte goedkeuring op de jaarrekeningen van middelgrote en grote BV’s en overheidsorganisaties zoals gemeenten en waterschappen. De meeste boekhouders en administratiekantoren hebben een goede werkrelatie met een accountant. De stap van boekhouder naar accountant valt in de praktijk dan ook altijd erg mee.

Een mooie omschrijving van het begrip boekhouder is te vinden op https://www.ondernemersadministratie.nl/boekhouder/

Je boekhouder doet simpel gezegd je boekhouding. Zijn of haar taken en werkzaamheden bestaan uit het bijhouden van de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming. Je boekhouder regelt de administratieve zaken met het doel om overzicht te houden in jouw financiële positie.

Factureren doe je waarschijnlijk zelf maar de rest van je administratie kun je het beste uitbesteden aan je boekhouder. Die houdt de boeken bij van alle financiële transacties, controleert de nauwkeurigheid en stelt financiële verslagen zoals de jaarrekening of het jaarverslag voor je samen.

Tegenwoordig worden veel administratieve werkzaamheden gedaan via een digitaal boekhoudprogramma. De taken van de boekhouder veranderen hierdoor naar een controlerende functie en het opstellen van de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting.

Kosten snel terugverdiend

Een goede boekhouder kost geld. Veel ondernemers proberen hierop te besparen door de boekhouding zelf te gaan doen. Dan bespaar je wel op de kosten van een boekhouder, maar je loopt allerlei fiscale en andere voordelen mis omdat je niet op de hoogte bent van regels. De aangifte voor de inkomstenbelasting wordt daarom wel uitbesteed, en daarmee verdient je boekhouder zijn kosten meestal snel voor je terug.

De kosten van het uitbesteden van de inkomsten- en btw/aangiftes liggen meestal tussen de 500,- en 1500,- euro per jaar, afhankelijk van het contact, de omvang, de wijze waarop de cijfers worden aangeleverd en in hoeverre er advies gewenst is.

Ook kun je flink besparen door je boekhouder het tijdrovende inboeken van bonnetjes en facturen uit handen te nemen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een goedkoop online boekhoudprogramma, waartoe ook je boekhouder toegang heeft.

Adviezen

Je boekhouder is ook je adviseur op een breed terrein van zaken. Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals advies op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Ook wordt er steeds vaker meegedacht en advies gegeven over zaken als medewerkerssalarissen, pensioenen, liquiditeit of andere kerncijfers. Ook adviseert je boekhouder jou over mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen en concurreert hij steeds meer met de accountant, voor wie advisering een van de hoofdtaken is.

Tarief van een boekhouder

De kosten van boekhouders kunnen flink van elkaar verschillen. Je kunt natuurlijk altijd eerst online een offerte aanvragen. Maar het beste is te kiezen voor een eerste gratis kennismakingsgesprek. Je boekhouder beoordeel je immers niet alleen op de prijs maar vooral op de persoon.

Het uurtarief van een boekhouder is sterk afhankelijk of je een zelfstandige boekhouder inhuurt of eentje van een groot administratiekantoor. In de regio Amsterdam zijn er ook veel boekhouders die hun prijzen afstemmen op je status als ZZP´er of kleine ondernemer.

Toezicht

Er is een aantal overkoepelende organisaties die toezicht houden. Zo is er voor boekhouders, administratiekantoren en belastingadviseurs de landelijke brancheorganisatie NOAB (Nederlandse Orde van Administratie – en Belastingdeskundigen). Kantoren die lid willen worden moeten voldoen aan een pakket van eisen, zoals gedragscodes, kwaliteitsregels en een verplichting om jezelf continu bij te laten scholen. Het NOAB-kwaliteitskeurmerk staat dan ook voor kwaliteit, vakmanschap en actuele kennis van zaken. En: NOAB-leden richten zich specifiek op ZZP’ers en het MKB. https://www.noab.nl

Uiteraard geeft ook de onvolprezen Wikipedia een heldere uitleg over het reilen en zeilen van boekhouders en boekhoudsters in Nederland en België: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhouder

Uiteraard geeft ook de onvolprezen Wikepedia een heldere uitleg over het reilen en zeilen van boekhouders en boekhoudsters in Nederland en België: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhouder

En omdat je met je boekhouder ook altijd kunt lachen:

Boekhouder, belastingadviseur en fiscalist

Vroeger deden boekhouders eigenlijk alle taken die bij de administratie kwamen kijken.  Tegenwoordig kunnen ondernemers en ZZP’ers met affiniteit met boekhouden en software veel administratieve werkzaamheden zelf uitvoeren. Daarmee nemen ze hun boekhouder veel werk uit handen en besparen ze op de kosten. Boekhouders zijn tegenwoordig dan ook steeds vaker belastingadviseur of fiscalist. Deze functies bestonden voor de komst van de automatisering vooral voor grote bedrijven. Tegenwoordig maken ook steeds meer kleine bedrijven en ZZP’ers gebruik van de fiscale advieskwaliteiten van hun boekhouder. Beroepsmatig is een fiscalist dus eigenlijk een boekhouder die zich in een speciaal onderdeel van zijn werk heeft gespecialiseerd.