Rittenadministratie: plaatsnamen niet genoeg

Rittenadministratie: plaatsnamen niet genoeg

Een juiste, sluitende rittenadministratie kan het beste gemaakt worden met de beginstand en eindstand op de kilometerteller per rit, wie er rijdt, naar welk adres en met welke reden.

Als de rittenadministratie niet juist of compleet is ingevuld, of als er rittenadministratieduidelijk wisselende kilometers worden vermeld voor dezelfde rit, dan kan dit leiden tot navorderingen van de inkomstenbelasting en de omzetbelasting plus nog een vergrijpboete.

Als u ervoor kiest om de ritten met de hand bij te houden bijvoorbeeld in Excel, zorg er dan voor dat je dit met regelmaat doet. Het is vaak lastig om je nog ritten van bijvoorbeeld 2 maanden geleden te herinneren.

Als je ervoor kiest om de rittenregistratie met de hand bij te houden, kost je dit ongeveer 2 – 4 uur per maand en een hoge mate van discipline. En de kans op fouten is nadrukkelijk aanwezig. Je kunt er ook voor kiezen om de rittenregistratie automatisch te laten bijhouden met een rittenregistratiesysteem. Dit is een klein kastje in de auto die alle ritten voor je registreert die je vervolgens online bekijkt en kan downloaden.

Zorg dat je duidelijk onderscheid maakt tussen een privé- of zakelijke rit en privé- omrij kilometers. Met een rittenregistratiesysteem kun je kantooruren instellen zodat het onderscheid tussen privé en zakelijke kilometers automatisch wordt gemaakt. Of je kiest voor een privéschakelaar in de auto.

Bij het rijden van zakelijke kilometers met een privéauto mag u alle autokosten financieren uit de € 0,19 kilometervergoeding die hiervoor staat. Een goede rittenregistratie is hierbij van belang om uw zakelijke kilometer aan te tonen.

Zoekt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Of kijk een bij de Belastingdienst.

tech-admin

Reacties zijn gesloten.