Pas op voor spookfacturen!

Pas op voor spookfacturen!

spookfactuur

Oplichting: Pas op voor spookfacturen!


De meeste ondernemingen zijn er wel eens (bewust of onbewust) mee in aanraking gekomen en hebben wel eens te maken gehad met spookfacturen.
Vaak komen oplichters aan het adres van de ondernemer via de inschrijving van de kamer van koophandel en wordt een spookfactuur verstuurd met bedragen tussen de €15,- en € 250,-.
Bij Wimax Administraties zijn wij scherp op spookfacturen, maar wanneer wij tijdens verwerking van de administratie een spookfactuur tegenkomen is het vaak al te laat en wordt het moeilijk om geld terug te krijgen. Vaak is het nemen van je verlies goedkoper dan hier actie in te ondernemen. De betaalde btw op een spookfactuur is niet aftrekbaar en is dus nog eens een extra verliespost.

Wat is een spookfactuur?
Een spookfactuur is een factuur voor goederen en diensten die nooit aan je geleverd zijn, bijvoorbeeld een factuur voor een niet bestaand of afgenomen product of dienst zoals reclame, behoudt van en/of vermelding op een website of in een blad. Een factuur of nota in naam van een bestaande onderneming (denk aan: KvK, mobiele providers, CJIB)

Hoe herken je een spookfactuur?
Spookfacturen worden steeds lastiger te onderscheiden van echte facturen. Maar gelukkig zijn ze nog steeds goed te herkennen.
Was je niet in afwachting van de factuur die je zojuist hebt ontvangen? Dan heb je misschien te maken met een spookfactuur. Controleer daarom altijd de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer. Doe dit in combinatie met je eigen administratie en het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Vaak is het bedrag op een spookfactuur niet hoger dan een paar honderd euro. Ga vooral niet over tot betaling als u geen product of dienst heeft afgenomen. Bovendien is het belangrijk om niet te mailen of te mailen met het desbetreffende (fictieve) bedrijf. Het is beter om een melding te doen bij het meldpunt van acquisitiefraude.
Natuurlijk ook door te kijken of de dienst of goederen wel daadwerkelijk zijn afgenomen. Vaak staat er in de voorwaarden op de achterkant dat de factuur eigenlijk een offerte is en dat er bij betaling ingestemd wordt met een jaarabonnement.

Andere punten waar je op moet letten:

  • Vaak een buitenlandse bankrekening of een afwijkende bankrekening van de werkelijke instantie of onderneming;
  • Onjuist telefoonnummer of afwijkende contactgegevens op de factuur;
  • Een onjuist of niet bestaand KvK nummer;
  • Klantnummer ontbreekt of is niet juist;
  • Aanhef is onpersoonlijk, de genoemde informatie is niet specifiek en erg algemeen;Simone

Reacties zijn gesloten.