Ben je ZZP-er of ben je in loondienst?

Ben je ZZP-er of ben je in loondienst?

Ben je ZZP-er of ben je in loondienst?


Veel zelfstandigen zonder personeel lopen het risico om door de fiscus te worden beoordeeld als een medewerker in vaste dienst. Dat klinkt misschien leuk of juist onbelangrijk, maar dat heeft grote gevolgen. Denk maar aan alle premies die de opdrachtgever alsnog van de afgelopen 5 jaar moet gaan afdragen, wat neer kan komen op duizenden euro’s.

Van de ongeveer 1 miljoen zelfstandigen lopen zo’n 75.000 tot 100.000 mensen het risico dat ze aangemerkt worden als werknemer. Het gaat dan om ZZP-ers in de volgende situaties:

  • 1 opdrachtgever
  • of zelfs 1 opdrachtgever die meer dan 70% van de omzet is
  • totaal minder dan 7 opdrachtgevers
  • dezelfde dagen per week bij dezelfde opdrachtgever voor langere tijd
  • de opdrachtgever kan bepalen wat je precies voor werkzaamheden doet
  • als je ziek bent, krijg je evengoed betaald.

Deze lijst is zeker niet en/en, dus als je 1 opdrachtgever hebt, ben je eigenlijk al in loondienst.

In 2017 heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog een onderzoek uitgevoerd, waaruit kwam dat eigenlijk iedere zelfstandige met een langere relatie met een opdrachtgever en een uurtarief minder dan EUR 18,- eigenlijk in vaste dienst zou moeten zijn. Er zou dan wellicht een uitzondering worden gemaakt voor de lage loon beroepen, zoals het recente verhaal met Deliveroo.

Vooralsnog is er nog niets duidelijk, maar voor de zekerheid kan het een goed idee zijn om te kijken of het uurloon naar de EUR 20,- kan. Het is ook ter bescherming van de opdrachtgever tenslotte, die is degene die financieel het meest moet bloeden als het toch een dienstverband blijkt te zijn.

Daarnaast kan je door meer opdrachtgevers te hebben, de dagen in de week bij de opdrachtgevers onregelmatig te houden en bijvoorbeeld op opdrachtbasis werken handig zijn om te zorgen dat zowel jij als je opdrachtgever niet in de problemen komt. Op dit moment is er nog altijd een soort gedoogbeleid en wat onduidelijkheid, maar dat kan zomaar veranderen en dan zit je liever al aan de goede kant van de score.

Wil je meer weten over ZZP-vragen? Bel ons of stuur een mail. Kijk op www.wimax.nl voor onze contactinformatie.

Simone

Reacties zijn gesloten.