BTW percentage van 6% naar 9% per 1 januari 2019

BTW percentage van 6% naar 9% per 1 januari 2019

BTW percentage van 6% naar 9% per 1 januari 2019

Het kabinet heeft besloten om het lage BTW-tarief te verhogen naar 9%. Uiteraard raakt iedereen dat in de portemonnaie, maar volgens CPB berekeningen gaat bijna iedereen er toch in koopkracht op vooruit, al is dat beduidend minder dan in eerste instantie voorgerekend. Op moment van schrijven valt het dus maar te bezien of de koopkracht daadwerkelijk stijgt.

Wat betekent de verhoging voor u als ondernemer?

Uiteraard is er nogal een verschil of u ondernemer bent die goederen of diensten levert tegen (nu nog) 6% of 21%. De laatste groep zal er vooral prive mee te maken krijgen. Voor diegenen die wel levert tegen 6% geldt uiteraard dat of uw product/dienst duurder wordt, of dat u de prijzen gelijk houdt en daarmee minder winst overhoudt, of ergens daar tussenin. De vraag is namelijk of het geen omzet kost als de verhoogde BTW geheel wordt doorberekend. Let op: ook ondernemers die BTW vrij leveren en ook geen voorheffing kunnen terugvragen, gaan er nadeel van ondervinden.
De lijsten met leveringen en diensten met het lage BTW-tarief kunt u op deze pagina’s vinden van de website van de belastingdienst:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/diensten_6_btw/diensten_met_6_btw
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/goederen_6_btw/

Overgang 2018 naar 2019

Voor de overgang naar 2019 geldt dat bij facturen van 2018 over prestaties van 2019 nog 6% mag worden gerekend. Het is dus wel verstandig om even te gaan zitten en na te denken of er niet een aantal facturen alvast in 2018 kunnen worden gemaakt, omdat dat toch 3% aan afdracht scheelt. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan het volledig vooruitfactureren van een schilder- of een stuc-klus of concerten waarbij het ticket al dit jaar betaald wordt.

U zou zelfs kunnen denken aan een marketingactie zoals autodealers als de BPM of de bijtelling weer eens verandert. Een 10 knippenkaart met een korting voor een haarsalon bijvoorbeeld, er is altijd wel iets te bedenken tenslotte.

Vind u onze artikelen interessant? Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief op wimax.nl U kunt daar tevens terecht voor informatie over ons kantoor, mocht u op zoek zijn naar een boekhouder voor uw administratie. In dat geval is ook bellen voor een gratis kennismakingsgesprek een mogelijkheid op 020-6365421.

Simone

Reacties zijn gesloten.